Homlokzat tisztítása

Térkő tisztítás

A térkő tisztítása elkerülhetetlen folyamat. Előbb-utóbb koszos lesz, különböző foltok jelennek meg a felületén és az időjárási körülmények sem kímélik. Házilag is sokat segíthet az állapotán, azonban magasnyomású gépekkel és egyéb berendezések használatával, szakembereink segítségével teljesen új állapotban kaphatja vissza a viacolort.

A térkőtisztítás alapjai és módszerei

Ahhoz, hogy a térkövet rendben tartsuk, folyamatos gondozásra van szükség. Házi eszközökkel azonban nem olyan egyszerű a tisztítása, mosáskor pedig az alapvetően is “kényes” kő akár meg is sérülhet, elveszítheti szépségét. Mindez persze attól is függ, milyen állapotban van az adott térkő és mennyi ideje áll gondozás nélkül.

A térkő ugyanis napról napra egyre több nem kívánt nyomot gyűjt. A moha, a gaz és az egyéb foltok pedig nem tűnnek el maguktól, hanem alkalmanként karbantartás szükséges. A leghatékonyabban forró vízzel és nagy víznyomással tehetünk a zavaró látvány ellen. A térkő állapota kis munkával és odafigyeléssel tehát tisztán tartható, de nem minden esetben van esély a makacsabb szennyeződések teljes mértékű eltávolítására.

Néhány további bevált és hasznos gyakorlat segíthet a mindennapok során. Ezek a következők lehetnek:

 • Söprés, locsolás: apróság, de fontos és növelhetjük a térkő élettartamát.
 • Gazok kivágása és a moha eltávolítása: előzzük meg a bajt, mielőtt túlságosan benövik a területet, így maga a tisztítás is egyszerűbbé válik.
 • Gyomirtózás: a vegyszeres gyomirtók használata évente körülbelül egy alkalommal indokolt lehet, azonban nem árt vigyázni velük, hiszen mindent elpusztítanak és károsak lehetnek a gyermekek egészségére.
 • Különböző térkőtisztító folyadékokat is bevethetünk az ügy érdekében.

Fontos, hogy például a tavaszi tisztítás során a díszburkolatot is tovább gondozzuk: söpörjünk időnként fugahomokot a résekbe, amíg az ágyazó réteg hézagjai feltöltődnek. Számítsunk arra, hogy mindez néhány évig is eltarthat.

Az impregnáló folyadék segítségével pedig megelőzhetjük a különböző szennyeződések felszívódását. Amennyiben növényeket ültetünk a térkő közelében, szintén nem árt figyelni a részletekre. Lehetőleg olyan fajokat válasszunk, melyek maradványai bomlás során nem foltozzák össze a térkövet.

Jó megoldást kínál még a víz és a fehér ecet keveréke, mely eltávolíthatja az igazán makacs szennyeződéseket is. Tisztítószerek használatával együtt szintén nagy eredményt érhetünk el ezzel a módszerrel. Azzal is segíthetünk a térkő állapotának javításában, ha mosogatószerből és meleg vízből készítünk tisztítóoldatot. Ezután szivaccsal vagy puha kefével dörzsöljük át és öblítsük le a felületet. Nem minden kő “preferálja” azonban ezeket az oldatokat, ezért olvassuk el a térkő gyártójától kapott használati útmutatót!

Amire tehát alapvetően célszerű odafigyelni:

 • tavaszi takarítás elvégzése: a térkő tisztítása, söprés és mosás által,
 • a térkő folyamatos tisztán tartása: viharok után erősen ajánlott,
 • foltok és moha azonnali eltakarítása: ne húzzuk az időt, a szennyeződések hamar behatolnak a burkolat felületébe.

A tisztítást és karbantartást tehát elvégezhetjük házilag, időnként azonban célszerű profi, külső segítséget igénybe venni a térkő mosásához!

Miért? Mert szakember bevonása nélkül akár komolyabb károkat is okozhatunk vagy még rosszabb állapotba kerülhet a térkő. A rosszul elvégzett munka vagy az erős vízsugár helytelen használata más felületeket is összepiszkíthat.

Egyesek a viacolor részleges vagy teljes cseréje mellett döntenek, azonban ez nem feltétlenül szükséges, hiszen a felújítással és tisztítással igazán látványos eredményeket lehet elérni. Mielőtt ezen egyáltalán elgondolkodnánk, kérjünk ki szakértő véleményét!

térkő moha eltávolítás

Térkőtisztítás vegyszer nélkül

Nem feltétlenül szükséges vegyszert használni ahhoz, hogy a térkő tökéletesen tiszta legyen. Sőt, ezek a szerek néha kellemetlen reakciókat válthatnak ki a térkővel való találkozáskor. A vegyszermentes tisztítással megóvjuk a közeli növényeket, háziállatokat és gyerekeket egyaránt. Nem utolsósorban tehát környezetbarát megoldást is nyújt, ha mellőzzük a vegyszerek használatát.

A tisztaságot a magasnyomású, forró víz biztosítja, így a felületre nem kerül káros anyag.

A vegyszer nélküli térkőtisztítás tehát környezettudatosságra, óvatosságra és igényességre vall. Napjainkban pedig könnyen találhatunk olyan külső segítséget, mellyel nem kell a vegyszerek okozta károk miatt aggódni!

A térkő tisztítás menete, folyamata

Magasnyomású, profi berendezésekkel dolgozunk a szennyeződések ellen! A térkő tisztításának egyik leghatékonyabb módja, ha magasnyomású berendezésekkel látunk munkához.

Egy 250 bar erősségű vízsugárnak aligha fog tudni ellenállni bármilyen makacs szennyeződés. Könnyedén eltüntetjük az olaj- és benzinfoltokat, a zsírfoltokat, de hatékony megoldást nyújtunk a penészes, mohával benőtt felületek eltávolításához is.

EPS ragasztó és kültéri festékek foltjai kerültek a térkőre? Egy ilyen gép számára ezek a tényezők sem jelentenek problémát! A tisztaságot a magasnyomás mellett forró vízzel biztosítjuk, így mellőzve a vegyszereket és azok káros hatásait. Ezek a berendezések összességében megoldást jelentenek a legtöbb felület (pl. beton, tégla vagy akár üveg) tisztán tartásához.

Csapatunk, a Térkőmosás.hu szakemberei által nyújtott, professzionális segítség esetén megszabadulhatunk a következő típusú szennyeződésektől:

 • hétköznapi kosz: a levegő, a szél és az időjárás okozta szennyeződések,
 • moha: főként árnyékos, északi fekvésű területeken nő ki a réteg,
 • olaj: olaj, benzin vagy kipufogó által hagyott foltok,
 • zsír: nagyobb események, étkezések után maradhat a felületen (pl. grillparti), de gépjárművekről is távozhatnak különböző zsírok, vegyületek,
 • festék, esetleg graffiti: az eltávolításához körültekintés és hozzáértés szükséges,
 • penész: egészségre is ártalmas, jellemzően nedves, dohos levegőjű helyeken alakul ki.

Térkő tisztítás előtt és után

Az általunk végzett térkőtisztítás látványos eredményhez vezet. Íme néhány bizonyíték az eddigi munkáinkról:

Térkő tisztítása külső szakembereink bevonásával

A térkő teljes tisztításának módja tehát a

 • a házilag végzett kisebb karbantartási feladatok ellátása (pl. söprés, locsolás) és a 
 • külső, profi segítség.

A szakembereink által nyújtott szolgáltatás előnyei közé tartozik, hogy gyorsan, hatékonyan és megbízható körülmények között kapjuk meg a kívánt eredményt. Az “új” térkő ráadásul pontosan az igények és megbeszéltek szerint fog elkészülni. További kérdés, kérés esetén pedig az ügyfélszolgálat is rendelkezésre áll.

Amikor térkőmosásra kerül sor, csupán a következő lépéseket kell megtenni:

 • ajánlatot egyeztetni,
 • telefonon vagy levélben a részleteket megbeszélni, a körülményeket ismertetni,
 • a terepet előkészíteni a mosás körülményeinek biztosításához,
 • a szakembereket a megbeszélt időben és helyen fogadni.

Ezután nincs más hátra, mint élvezni a szinte új életre kelt térkő látványát. A szolgáltatás előnye, hogy Magyarország egész területén megrendelhető, és csupán vízforrást igényel.

Kérjen ön is ajánlatot!

Ajánlatot kérek
+36 30 601 3529

info@terkomosas.hu
3000 Hatvan, Géza fejedelem u. 1.
Nyitvatartás: H-P: 8.00-17.00

LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram