Homlokzat tisztítása

Homlokzat tisztítása

A homlokzat tisztítása, rendben tartása nem tartozik az egyszerűen elvégezhető ház körüli feladatok közé. Egy-egy nagyobb épület könnyen maradhat gondozatlanul, ezért fontos, hogy időnként foglalkozzunk a homlokzat állapotával. A kármentes munkához pedig nem árt igénybe venni külső segítséget, amiben szakembereink készséggel állnak rendelkezésére.

Számunkra kiemelten fontos, hogy se a homlokzatban, se annak környezetében ne keletkezzen kár munkánk során. Éppen ezért mindig alaposan megvizsgáljuk a homlokzat anyagát, a rárakódott szennyeződés típusát, és annak megfelelően a legkíméletesebb megoldással kezdjük a tisztítást és fokozatosan, szükség szerint erősítünk.

A homlokzat mosása

A mosást hosszú távon nem fogjuk megúszni, hiszen a homlokzat bizonyos idő után elkoszolódik. Számtalan oka lehet a szennyeződések kialakulásának, például a rozsda, a sár vagy a gomba is okozhat elváltozásokat. Legyen szó fáról, műanyagról vagy rozsdamentes fémről, nyomokat biztosan találhatunk majd rajta. Fontos, hogy a tisztítás nemcsak a látvány, hanem a hőszigetelési rendszerek megóvásának érdekében is szükséges.

A mosás történhet

 • tiszta vízzel,
 • mosószeres vízzel (magasnyomású).
 • homlokzattisztítóval vagy
 • egyéb, speciális készülékekkel.

A homlokzat tisztítása során tehát fontos, hogy megóvjuk magunkat, környezetünket és az ingatlant a további amortizációtól és egyéb kellemetlenségektől. Az elszennyeződött felület kevésbé véd a környezeti hatások ellen, az anyag pedig egy idő után porózussá válhat. Mindez később jelentős kiadásokkal is járhat az ingatlan tulajdonosának. De a tisztítás nemcsak anyagi szempontból előnyös: a korszerű védőanyagok alkalmazása és a folyamatos karbantartás hosszú időre biztosíthatja a homlokzat ápoltságát, élettartamát. Ne hanyagoljuk el, hiszen hosszú távon megbosszulhatja magát, ha nem foglalkozunk az állapotával!

Nem utolsó sorban pedig az esztétika is egy fontos szempont. Ki ne szeretné, hogy ingatlanja visszakapja újkori állapotát? Ahhoz, hogy a homlokzat a régi legyen, kellő tudásra és ismeretekre lesz szükség, mielőtt belevágnánk a felújításába. Mindezt szakembereink is biztosítják, így a tulajdonos garanciát kap rá, hogy nem történik kellemetlenség, ráadásul időt spórol.

Amikor önállóan állunk neki a tisztításnak, kellő megfontoltsággal tegyük, nehogy még nagyobb kárt okozzunk! Hiába használunk jónak tűnő eszközöket és megoldást, ha az adott felületen nem ajánlott. A homlokzat tisztítását ezért kellő körültekintéssel kell elvégezni!

homlokzat tisztítás

A homlokzat tisztítása házilag

A szennyeződést általában nehéz elkerülni. A por, az algák és mohák, baktériumok, illetve kémiai reakciók megoldást kívánnak. Különböző eljárások segítenek a karbantartásban, melyekkel megelőzhetjük a felület elszennyeződését.

A homlokzat általános házi karbantartásának több módja is létezik. Ahhoz, hogy minimalizáljuk a szennyeződéseket, a mosás mellett még célszerű lehet újraszínezni a felületet. Nem árt azonban tisztában lenni a lehetséges környezeti tényezőkkel és a homlokzat jellemzően felmerülő problémáival. Idetartozik az

 • elszennyeződés,
 • a repedések,
 • az algák és penészgombák megjelenése, illetve az
 • idő múlása, vagyis az elöregedés.

Mielőtt nagy elánnal belevágnánk a homlokzat tisztításába, győződjünk meg a legfontosabb tudnivalókról. Házilag a következő lépéseket tehetjük a megóvás érdekében:

 • karbantartás és tisztítás: a kisebb szennyeződések magasnyomású lemosással vagy vízsugárral eltávolíthatóak,
 • újraszínezés: több esetben indokolt lehet a homlokzat újraszínezése, például ha vízsugárral sem távolítható el az összes kosz róla,
 • újravakolás: tartós eredményhez vezet, ha új vakolatréteggel “kezeljük” a problémát.

A homlokzat állapotának megóvásához továbbá ajánlott egy védőréteg használata. Ehhez impregnáló szer vagy graffiti védő bevonatot célszerű használni, mivel nem okoznak színeltérést a felületen. Fontos ugyanakkor, hogy egyeztessünk a gyártóval az alkalmazhatóságról.

Ahhoz tehát, hogy a homlokzat állapotát tényleg megóvjuk, körültekintőnek kell lenni. A jó állapotban lévő felület nemcsak esztétikailag nyújt kellemesebb összképet a házról, hanem megóvja a falakat és növeli az ingatlan értékét is. Egyesek azonban túl gyorsan szeretnének túlesni a feladaton vagy hibákat vétenek, ezzel valójában inkább károsítva a homlokzatot.

Habár bizonyos munkákat elvégezhetünk házilag, összességében érdemes külső szakemberek segítségét kérni, hogy professzionális körülmények között történjen meg a felújítás és elkerüljük a lehetséges károkat!

homlokzat mosás

Homlokzat tisztítás menete, folyamata

Homlokzat tisztítása professzionális körülmények között? A Térkőmosás.hu csapata segít!

Szakembereink a munka során odafigyelnek rá, hogy ne keletkezzen kár a homlokzat tisztítása közben! Ennek érdekében felmérjük a terepet, a homlokzat anyagát és a szennyeződés típusát. Ezáltal teljes képet adunk arról, melyik megoldás a legkíméletesebb az adott körülmények között.

Ne sajnáljuk a pénzt: ha önállóan, szakértelem nélkül vágunk bele a homlokzat tisztításának folyamatába, hosszú távon még többet költhetünk rá a keletkező károk miatt. Ahhoz, hogy biztosra menjünk, időnként szakértők segítségére van szükség. Kérjünk ajánlatot és gondoljuk át, megéri-e igénybe venni a szolgáltatást.

Makacsabb kosz esetén előmosást alkalmazunk, vastagabb penészréteg esetén penésztisztítószert is bevethetünk. Különféle szórófejeink segítségével akár 7,4 méteres magasságig is teljes hatékonysággal tisztítjuk meg a függőleges falakat.

Előfordulhat azonban, hogy a magas nyomás nem minden homlokzati anyag számára tesz jót, ezért ilyen esetekben más megoldásra van szükség. Ez egy laikus számára már nehezen lenne megítélhető.

Hogyan történik a festéknyom, illetve a graffiti eltávolítás?

Graffiti és festéknyomok eltávolításakor egy előmosással kezdünk, hogy a vastag festékréteg felszínét megkezdjük. A 250 bar-os magas nyomás lehetővé teszi, hogy akár EPS ragasztót vagy kültéri festékek után maradt foltokat is eltávolítsunk a térkőről, viszont a magas nyomást nem minden homlokzati anyag viseli el. Ilyenkor fontos megtalálnunk azt az oldószert, ami az adott festéket megfelelően oldja, és az anyagösszeférhetőségre ügyelve, legfeljebb 20 fokos vízzel először kis területen tesztelünk.

Homlokzat tisztítása professzionális eszközökkel

A homlokzat professzionális tisztításához a következő lépéseket szükséges megtenni: 

A homlokzat rendszeres karbantartása akár évtizedekre biztosíthatja az ingatlan külső állapotának tisztaságát. Amellett, hogy a jó minőségű, gondozott homlokzat esztétikus és szép látványt nyújt, továbbá megúszhatjuk a hosszú távon esedékes váratlan kiadásokat.

Összességében tehát kijelenthető, hogy a homlokzat állapotát elsősorban a tulajdonosnak szükséges figyelnie, hogy időben intézkedni tudjon károk és kellemetlenségek esetén. A tiszta víz vagy a magasnyomású technológiák alkalmazása is meghozhatja a várt eredményeket. A munka egyrészről elvégezhető házilag, viszont a teljes tisztasághoz és hosszú távú “siker” fenntartásához érdemes felvenni a kapcsolatot szakembereinkkel.

A szolgáltatásunk előnye, hogy gyorsan és egyszerűen megoldható a homlokzat tisztításának folyamata anélkül, hogy bármilyen kárt okozna a tulajdonos. Az ár pedig teljes mértékben a körülményektől függ, ezért nincs “felesleges” költsége.

Kérjen ön is ajánlatot!

Ajánlatot kérek
+36 30 601 3529

info@terkomosas.hu
3000 Hatvan, Géza fejedelem u. 1.
Nyitvatartás: H-P: 8.00-17.00

LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram