Homlokzat tisztítása

Medence tisztítás

A medencét méretéből fakadóan sem könnyű tisztán tartani, a kristálytiszta vizű medence hívogató látványát pedig kevés dolog zavarja meg úgy, mint a koszos, lerakódásokkal tarkított, vízköves medencefal. Ez azonban egy olyan szükségszerű velejárója a medencének, melyhez még csak a rendszeres használat sem szükséges. Természetes, hogy a napolajok, krémek, amik a bőrünkből kiáznak, megtelepednek a víz peremén, ahogy a vízbe hullt levelek, különféle szennyeződések szintén nyomot hagynak, hogy az esővízzel, levegő szennyeződéseivel bekerült koszról, anyagokról ne is beszéljünk. Ám használaton kívül, még a téliesített medencében ott a vízkő, ami fokozatosan kiválik. Ha pedig egy-két levél is véletlenül belehullt, tavasszal is elszíneződött látvány fogadhat bennünket.

Ennek megfelelően tehát ajánlott időnként elvégezni némi karbantartást és ügyelni a medence állapotára. Ezzel tehetünk azért is, hogy megőrizze állapotát, így értékét is. Egy szép, karbantartott medence pedig impozáns látványt nyújt: a hozzánk látogató vendégeket is igényes, tiszta vízben fogadhatjuk - legyen az beltéren vagy kültéren.

Habár időigényes munkának tűnik, a medence általános kezelése viszonylag egyszerű, de szakembereink segítségével olyan állapotban kaphatja vissza, mintha újonnan rendelte volna.

A medence tisztításának alapjai

A medence mosásához használhatunk bizonyos tisztítószereket és eszközöket, amelyekkel tehetünk a különböző szennyeződések kialakulása ellen. Ilyen lehet például egy folyékony és klórmentes termék vagy a klórtabletta. A vízszűrő alkalmazása segíthet kiszűrni a bogarakat és a medencébe nem illő dolgokat.

Az egyik legfontosabb, hogy a víz folyamatosan tisztuljon, ezért többször ajánlott belső takarítást végezni és tisztítószerekkel küzdeni a lerakódások ellen. Ne feledkezzünk meg a szűrők mosásáról sem, illetve alkalomadtán némi porszívózás szintén szükségessé válhat. A rutinellenőrzés hosszú távon segíteni fog a nagyobb kellemetlenségek megelőzésében.

A medence szűrőjének tisztítására azért van szükség, mert az egyik legfontosabb berendezés a tartozékok között. Két fajtáját is megkülönböztethetjük:

 • A szűrőbetétes típus különösebb kezelést nem igényel, de tisztítani, cserélni kell a betétet benne.
 • A homokszűrős rendszer pedig költséghatékony megoldásnak számít, de nem használhatunk bármilyen homokot hozzá, csak minősített szabványt.

A papírszűrőt házilag úgy tisztíthatjuk meg, hogy a betéteket kiszereljük, a szennyeződéseket lemossuk, majd vegyszeres vízben pár óráig áztatjuk. Ez mindössze néhány órát vesz igénybe, de ha a mészkőlerakódások ellen is tenni szeretnénk, hagyjuk ázni egy egész éjszakán keresztül. Ezután némi mosás, klóros oldattal való fertőtlenítés és már tehetjük is vissza a betétek a szűrőbe.

A medence tisztán tartásának alapjait bárki könnyen elsajátíthatja, ennek ellenére alkalmanként érdemes hozzáértőkre bízni a tisztítást. Szakembereink pedig biztos kézzel végzik el a munkát és olyan eredményt produkálnak, mellyel a medence szinte új állapotban kapható vissza.

Ahhoz tehát, hogy medencéje jó állapotban maradjon hosszú távon, a következő lépéseket szükséges megtenni:

 • a szükséges eszközök beszerzése (pl. tisztítószerek és vízszűrő),
 • folyamatos ellenőrzés és karbantartás,
 • alkalmi külső szolgáltatás igénybevétele.
medence takarítás

A medence karbantartása és a problémák megelőzése

Nézzük meg részletesen, mi szükséges a medencével kapcsolatos problémák megelőzéséhez. A legtöbb alkalommal nyáron van használatban, ezért már a beüzemeléskor ajánlott alapos tisztítást végezni. Ehhez használjunk vízkőoldó vagy zsíroldó szereket, kefét és dörzsöljük át minden részét.

A medencét csak akkor töltsük fel vízzel, ha meggyőződtünk róla, hogy a megfelelő előkészületek (tisztítás és esetleges javítások) elvégzését követően készen áll a használatra.

Medence tisztítása házilag

Házilag is sokat tehetünk a medence jó állapotának fenntartásáért. Ehhez a következő lépéseket célszerű betartani:

 • rendszeres takarítás, tisztítószerek rendszeres használata (fontos, hogy elkerüljük a hosszú távú károkat),
 • folyamatos használat (a kihasználatlan medence is szennyeződik),
 • só alkalmazása (hatásos algák megjelenése esetén),
 • medencetisztító háló, vízi porszívó (a hordalékok ellen),
 • a víz lefedése két használat között (óvjuk meg a környezeti tényezőktől),
 • a pH érték ellenőrzése (a kémiai egyensúly biztosításához, ideális értéke 7,2-7,6%).

Érdemes számolni a nem várt külső tényezőkkel is, például a környezet alakulásával. Egy-egy vihar vagy zápor vízcserét okoz a medencében, ezután pedig nem biztos, hogy használatra alkalmas vagy ajánlott állapotban lesz.

medence ph beállítása

Az algásodás megszüntetése

Az egyik legfőbb problémát az algásodás jelenti. Három típusa is lehet:

 • zöld alga (kezdeti időszak),
 • sárga alga (ritkább jelenség),
 • fekete alga (a legnehezebben eltüntethető). 

Rendben, de mit tegyünk az algásodás megszüntetésének érdekében? Ha házilag szeretnénk megoldani: végezzünk kémiai tesztet, majd használjunk sokkolásra szánt vegyszert, klórt, aztán takarítsuk le az algát a falról, mielőtt bevetjük az “algaölőt”. Végül a vízforgató és visszamosatás ahhoz szükséges, hogy a halott algát eltávolítsuk.

Az algák nagyon gyorsan megjelenhetnek, ezért szükség van a medence folyamatos tisztítására. Amennyiben zöldes színt észlelünk, kezdjünk gyanakodni. Akár egy kis sóval is védekezhetünk.

A legjobb módszer azonban az, ha segítséget hívunk! Szakembereink a medencében felmerülő bármilyen problémával kapcsolatban megoldást nyújtanak, így az igazán kellemetlen algásodás folyamatát is megelőzhetjük vagy megszüntethetjük.

medence algásodás

Keltse új életre medencéjét szakembereink segítségével!

A koszos, lerakódásokkal tarkított, vízköves medencefal és az egyéb szennyeződések megjelenése sokak számára okoznak kellemetlen pillanatokat. Ezek a folyamatok azonban csak úgy kerülhetőek el, ha foglalkozunk az állapotával. A házi karbantartás mellett ajánljuk csapatunk szolgáltatását, hogy újra kristálytiszta vizű medence ragyogjon Önnél.

A medence tisztítása magasnyomással történik, ami bármilyen szennyeződés ellen hasznos eszközként szolgál. A hőmérsékletet és a nyomás mértékét pedig az adott medence felületétől függően állítjuk be, ezért felmérjük a terepet, mielőtt nekilátunk a munkának.

Fontos, hogy a szolgáltatásunk teljes egészében vegyszermentes, így a káros hatású anyagoktól sem kell tartani. A magasnyomású, profi tisztító berendezések akár 250 bar erősségű vízsugárral képesek megküzdeni a makacs szennyeződések ellen. Amennyiben minket választ, gyorsan és egyszerűen megtalálja a hatékony megoldást a medence tisztításához. További előny, hogy Magyarország egész területén kiszállunk.

A szolgáltatásunk megrendelésétől mindössze pár lépés választja el: az ajánlatkérés, a részletek pontosítása, valamint profi csapatunkkal való találkozás, a tisztítás elvégzésének biztosítása.

Kérjen ön is ajánlatot!

Ajánlatot kérek
+36 30 601 3529

info@terkomosas.hu
3000 Hatvan, Géza fejedelem u. 1.
Nyitvatartás: H-P: 8.00-17.00

LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram