Homlokzat tisztítása

Napelem tisztítás

A napelemes rendszerek egyes részei időnként olyan lerakódott szennyeződések áldozatává válnak, melyek jelentős mértékben képesek rontani a teljesítményt. A napelem tisztítása tehát időnként indokolt, amihez érdemes szakszerű segítséget hívni. Szakembereink professzionális munkát végezve, az adott szennyeződéshez igazítva látják el a feladatot, így biztosan nem tesznek kárt a napelemekben.

Amit a napelemek működéséről és tisztításáról tudni kell

A napelem szilárd halmazállapotú eszköz, mely a napfényt elektromos árammá alakítja. A napjainkban használt cellák többsége átlagosan 15-18 százalékos hatékonysággal működnek. A napelemes rendszer működése nagyjából a következő: a napelem fényt kap a naptól, ezáltal elektromos egyenáramot termel, ami viszont lakossági felhasználásra nem alkalmas (ellentétben a gépjárművel), ezért váltóárammá kell alakítani. Ezt inverterrel vagy másnéven áramátalakítóval tehetjük meg, így már a háztartásban is alkalmazhatóvá válik.

De mi a helyzet a tisztítással? A napelemeket nem szükséges folyamatosan, napi rendszerességgel karbantartani, de a szennyeződések egy idő után teljesítményromlást okozhatnak. Ekkor célszerű elvégezni a tisztítást. Ennek okai a következők lehetnek:

 • makacs szennyeződések kialakulása (pl. madárürülék),
 • légszennyezettség (pl. sűrűn lakott övezetben),
 • túl “száraz” időszakot követően: amikor hosszú ideje nem esik az eső, a napelem nem kap elég csapadékot, ezáltal a tisztítása is fontosabbá válik

A napelemes rendszereknél ekkor teljesítményromlás tapasztalható, ezért ajánlott házilag vagy külső segítséggel takarítást végezni. Mi utóbbit javasoljuk, hiszen szakembereink segítségével biztosan nem okoz kárt a napelemes rendszerben, gyors és hatékony megoldást kap, ráadásul időt spórol.

A napelem tisztítása házilag

Amennyiben mégis úgy dönt, hogy a napelem tisztítását házilag végzi el, érdemes tisztában lenni a legfontosabb tudnivalókkal. Az első és egyik legfontosabb, hogy ne legyünk egyedül. A tetőn való mozgáshoz tapasztalat szükséges, de bármikor megtörténhet a baj. Ilyenkor legyen valaki, aki segítséget tud hívni.

További esetek és szabályok, amikor és ahogyan egyáltalán nem szabad hozzányúlni: ilyen például a

 • forróság, a meleg időjárás vagy a
 • a maró hatású tisztítószerek használata

A tisztításnak házilag tiszta, desztillált vízzel álljunk neki, illetve gondoskodjunk az alapvető biztonsági felszerelésekről. Az egyéni védőfelszerelések használata vagy kikötési pontok telepítése megoldást jelenthet. Enélkül ugyanis baleset- és életveszélyes a tetőn való mozgás. Az esti órákban dolgozzunk és a napelemeket vízzel nedvesítsük be, majd puha szivaccsal töröljük át. Miután alkalmas tisztítószerrel leszedtük róla a koszt, mossuk le újra, majd mikroszálas törlőkendővel töröljük szárazra. A tetőn való tisztítás azonban nem feltétlenül szükséges, ezért ne is próbálkozzunk vele, ha nincs rá valódi okunk. Több esetben szakértők sem tudják vállalni a napelem tetejének mosását, mert engedélyköteles.

Házilag tehát akkor javasolt tisztítást végezni, ha a napelemet könnyen elérjük és nem jelent baleset- vagy életveszélyt, megbízható gyártótól vásárolunk és nem okozunk elkerülhető problémákat. Mert megtehetjük, sőt, az is előfordulhat, hogy a tisztítás nem is lenne indokolt, így magunknak csináljuk a bajt.

A napelem tisztítása szakszerűen

A napelemes rendszerek esetében kifejezetten ajánlott szakszerű tisztítást kérni, ha szükséges. Ennél biztonságosabb módszer jelenleg nem igazán létezik, mivel a napelem kényes szerkezet és hozzáértést igényel. A hatásfok csökkenésével járó veszteség mértéke egy idő után túl magassá válhat, így indokolttá válik a külső beavatkozás. Egy rossz állapotban lévő, szennyeződött napelem szakszerű tisztítását követően pedig 10 százalékos teljesítményövekedés is elérhető. Természetesen ez a szám nem garantált, több tényező függvénye, elérhető-e ekkora mértékű javulás.

A napelem paneleket magasnyomással tisztítjuk, de a nyomás erősségét, a víz hőmérsékletét minden esetben az adott rendszerhez szabjuk. Mi nemcsak esténként vagy bizonyos napszakokban szállunk ki, hanem akár borús időben is. Akár 250 bar erősségű vízsugárral is képesek vagyunk dolgozni. A gépeink megbirkóznak az időjárás és egyéb körülmények okozta lerakódásokkal, legyen szó

 • porról,
 • avar lenyomatról,
 • szmogról,
 • sárról
 • vagy madárürülékről.

Miután elvégeztük a tisztítást, vízkőmentesítéssel zárunk és teleszkópos lehúzóval szárítunk. Csapatunk garantálja a biztonságos, hatékony munkát és a foltmentes száradást. Forduljon hozzánk bizalommal!

Kérjen ajánlatot és bízza szakértőinkre a tisztítást!

Amennyiben ideálisak a körülmények a napelem takarításához, szakembereink elvégzik a tisztítást. A napelem tisztítását alapesetben évente egyszer érdemes elvégezni. Az eső által szállított por, a pollen, a szaharai homok vagy kosz ugyanis megmarad a felületen. Amennyiben teljes napelemparkkal rendelkezik, további kedvezményeket adunk a tisztításra.

Több okot is fel tudunk sorolni, amiért érdemes hozzánk fordulni:

 • vegyszer nélkül, kíméletesen dolgozunk (a makacs szennyeződések eltávolításával),
 • szinte minden felülettel szemben profi megoldást nyújtunk (így a napelemekhez is értünk),
 • Magyarország egész területén vállaljuk a napelemek tisztítását.

Nincs más hátra, mint megtenni a szükséges lépéseket ahhoz, hogy napelemei újra tisztán, teljes kapacitással működjenek. A szolgáltatásunkat a következő módon igényelheti meg:

 • kérjen ajánlatot,
 • egyeztessen kollégáinkkal a részletekről,
 • a megbeszélt helyen és időben fogadja szakértőinket.

Kérjen ön is ajánlatot!

Ajánlatot kérek
+36 30 601 3529

info@terkomosas.hu
3000 Hatvan, Géza fejedelem u. 1.
Nyitvatartás: H-P: 8.00-17.00

LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram