Homlokzat tisztítása

Sírkő tisztítás

A sírkő tisztítása időnként indokolttá válik, hiszen az idő múlásával és az időjárási viszontagságok eredményeként különböző szennyeződések jelenhetnek meg a felületén. Tehetünk ellene megelőzéssel, de a sírkő állapotának megőrzése általában utómunkát is igényel. Minél tovább halogatjuk, annál nehezebb lesz eltávolítani a különféle szennyeződéseket.

A sírkőtisztítás alapjai

A sírkő karbantartása tehát elkerülhetetlen. Ebben szakembereink profi segítséget nyújtanak, de időnként házilag is érdemes tenni a védelemért. A tisztításnak azonban vannak alapjai, amelyekkel érdemes tisztában lenni. Először is nem mindegy, milyen felülettel van dolgunk. A sírkő felületete készülhet például a következő anyagokból:

 • műkő (gyakran választott, költséghatékony anyag),
 • gránit (erős és időtálló anyag),
 • márvány (különleges anyag, körülbelül 10 év után újracsiszolás ajánlott),
 • mészkő (fagybíró anyag, egyedi formák készíthetők belőle),

Alapvetően minden kőfelületre jó megoldást kínál az impregnálás, vagyis az adott anyag átitatása egy másik anyaggal. Ezt a folyamatot új sírkő esetén vagy a tisztítás után javasolt elvégezni, ha a felület korábban nem volt impregnálva. A csiszolás, polírozás szintén működő megoldás. Ezzel a technikával visszanyerhető a sírkő eredeti színe, eltávolíthatóak róla a különböző szennyeződések. Hátránya, hogy a sír elemeit több esetben is szét kell bontani a tisztításhoz. Fontos, hogy a feliratokat, a vázákat és a dekorációs elemeket is időnként cseréljük.

Léteznek hagyományos és korszerű módszerek is. Ami a régi időket illeti, a sírkő tisztítását jellemzően sírköves végezte, aki homokfúvással vagy magasnyomású mosással takarította le a felületet. Napjainkban egyéb praktikákkal is találkozhatunk: ilyen például a finomszemcse-technológia.

A legbiztosabb azonban, ha hozzáértőkre bízzuk a munkát. Szakértőinkről mindez egészen biztosan elmondható, a tisztítás pedig szakszerűen, biztonságosan történik, nem megrongálva vagy kárt okozva szerettei nyughelyén.

A sírkőtisztítás alapjai tehát a következők lehetnek:

 • az új felület impregnálása vagy közvetlenül a tisztítás után átitatni az anyagot,
 • csiszolással visszanyerni a sírkő eredeti színét és eltávolítani a szennyeződéseket,
 • illetve időnként szükséges lehet a különböző elemek (pl. feliratok, vázák, dekorációs elemek stb.) cseréje is.
beton sírkő tisztítása

Sírkő tisztítása házilag

A sírkő alapvető tisztítása és karbantartása, “szinten tartása” elvégezhető házilag. Ha folyamatosan foglalkozunk az állapotával és nem hagyjuk huzamosabb ideig felügyelet nélkül, akkor sok későbbi kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat. Amikor meglátogatjuk szeretteink sírhelyét, virágot viszünk, tegyünk egy lépést afelé, hogy a felületeten felgyülemlett port és egyéb szennyeződéseket letakarítsuk.

Főként azok a sírkövek a “kényesebbek”, melyek fák közelében állnak vagy napközben sem igazán kapnak fényt – ezáltal gyorsabban elindul a mohásodás folyamata. Alapvetően évente két alkalommal ajánlott elvégezni a tisztítást: tél végén és az ősz lezárultával.

De mit tehetünk még azért, hogy rendben tartsuk szeretteink nyughelyét? Erre nincs kifejezetten “titkos” recept, de kefével, kőviasszal (gránit, márvány esetén) is próbálkozhatunk. A vegyszerekkel viszont vigyázzunk, mert akár elszíneződést is okozhatunk a sírkő anyagán. Léteznek tehát alternatívák és ötletek, hogyan tisztítsuk a sírkőt házilag, mi mégis azt javasoljuk, az elmohásodott, elszennyeződött sírkő esetén hívjon szakértő segítséget.

Sírkő tisztításának ára

Mindenkiben felmerülhet a kérdés, mennyibe kerül, ha szakembert hív segítségül. Illetve, hogy megéri-e. Csapatunktól úgy kérhet ajánlatot, hogy azt minden esetben az adott sírkőhöz és feltételekhez szabjuk. Megállapítjuk, mennyi munkára és milyen eszközökre van szükség a hatékony munkához, hogy véletlenül se okozzunk kárt a sírkőben. Amennyiben minket választ, nem fog egy forintot sem elkölteni “feleslegesen”, hiszen pontosan elszámolunk vele, mit és mennyiért csináltunk meg.

A sírkő tisztításához tehát garantáljuk, hogy az Ön igényeire szabott optimális árat számolunk fel a szolgáltatásunk igénybevételének esetén. Nincs más dolga, mint felvenni a kapcsolatot illetékes kollégáinkkal!

sírkő tisztítása

A sírkőtisztítás menete szakembereink segítségével

A sírkőtisztítás során lemosott szennyeződések, mint a sár, a moha vagy bármilyen egyéb kosz felverődhetnek, más sírhelyet is összepiszkíthatnak. Mi ezért a teljes képre ügyelünk. A hatékony és eredményes munkához csupán arra van szükségünk, hogy felmérjük a terepet és mindenhova odaférjünk. Magunk után mindössze némi használt vizet hagyunk, ami gyorsan elfolyik és felszárad.

Tisztításkor számunkra kiemelten fontos, hogy körültekintéssel, kellő tisztelettel végezzük a munkánkat, és ne sértsük a követ, ne okozzunk benne kárt. A különféle szennyeződések eltávolításakor semmi olyan vegyszert nem használunk, ami a sírkővel nem kívánt reakcióba léphetne. A kívánt eredményt profi tisztító berendezéseinkkel érjük el, magas nyomást és magas hőmérsékletet csak ott alkalmazunk, ahol arra kifejezetten szükség van. Figyelünk rá, hogy ne tegyük ki felesleges igénybevételnek a sírkövet.

 • 100% hatékonyság,
 • 100% kíméletesség,
 • 100% vegyszermentesség.

Amennyiben minket választ, gyorsan és egyszerűen találhat megoldást a sírkő tisztításához anélkül, hogy bármi miatt aggódnia kellene. Beszéljük meg a részleteket és már érkezünk is, legyen Magyarország bármely pontján!

A szolgáltatásaink igénybevételéhez mindössze a következő lépéseket kell megtennie:

 • ajánlatkérés,
 • telefonos egyeztetés, részletek megbeszélése, hogy kollégáink sikeresen felmérjék a terepet,
 • a megbeszélt időben és helyen fogadni szakembereinket.

Kérjen ön is ajánlatot!

Ajánlatot kérek
+36 30 601 3529

info@terkomosas.hu
3000 Hatvan, Géza fejedelem u. 1.
Nyitvatartás: H-P: 8.00-17.00

LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram